[哈爾濱遊記] 冰天動地東北遊Vol.4 – 吉林霧淞島(Day7)

冰天動地東北遊Vol.4 – 吉林霧淞島(Day7)

旅程最後一日,亦都係我覺得最精彩同感動嘅一日,出發前知道吉林有「霧淞」呢樣野,但係為左保持新鮮感,特意唔睇相,所以見到滿島霧淞嘅時候真係覺得好amazing!!!

Image

講左咁耐,霧淞是什麼?其實就是「樹掛」,吉林因其獨特的地理環境與氣候條件,所以能夠形成這種自然景觀,並與桂林山水、雲南石林、長江三峽同被譽為中國四大自然奇觀。

松花江冬天照理應是全河結凍,唯獨流經吉林不結冰,原因在於它下游的發電廠,使得水溫升高而保有流動的江面。此時,清晨江面若升起霧氣(濕度夠),溫度又極其低(-25度左右),便可能在岸邊樹枝上生成晶瑩剔的冰枝,也就是所謂的「霧淞」。

我地去之前有人喺島上等左一個月都睇唔到
之前一晚的霧淞預報話得30%機會睇到
哈爾濱人個個都話唔會有…唔好浪費時間
可想而知我地有幾感動…

睇完霧淞我哋就同司機導遊分手lu,佢地要返哈爾濱,而我哋訂左長春返深圳機票,臨走前我哋仲去食左炭爐邊爐,暖立立超好味~

呢7日真係好開心!東北人真係名不虛傳的好人,熱情、好客、豪邁! 隨便行到一個地方都會有人好開心咁同你講「歡迎來到東北」,唔識路要問路嘅時候,你地會親自帶到你去你想去嘅地方(重點是他們根本不順路),東北令我諗起"桃花源記"…佢只係一個好普通嘅城市, 但係呢度嘅人情味可以令你慚愧得無地自容同好感激佢地!!

Image

去要霧淞島,首先就要坐擺渡過去,大約2分鐘,連船身都結滿霧淞

Image
地面的小樹枝

Image
每一條分支都結滿霧淞

Image
好似去左白色世界

Image
求其影都好靚:)

Image
頑強!

Image

此景只應天上有

Image
農田

Image

藍天白雪

Image

庭園

Image

喂喂~ 你地唔怕凍架?

Image

松花江邊

Image

真係唔敢相信自己隻眼

Image

民居

Image

同樣地今朝都無咩遊人,可能天氣預報話冇霧淞

Image
哨站

Image

仙景路?

Image
似乎家家戶戶都會放一排玉米吁喺屋企門口

Image
渺小的人

_________________________________________
其他參考資料

當地Local Tour

哈爾濱漠河北極村7日極地之旅

哈爾濱穿越雪鄉3日之旅

哈爾濱雪鄉亞布力滑雪5日之旅

哈爾濱雪鄉亞布力滑雪吉林霧淞6日之旅

哈爾濱雪鄉吉林霧淞7日賞雪之旅

哈爾濱雪鄉長白山吉林霧淞7日賞雪溫泉之旅

 

遊記

[哈爾濱自遊狂熱] 冰天動地東北遊Vol. 1 – 哈爾濱東升穿越雪鄉(Day1-3)

[哈爾濱自遊狂熱] 冰天動地東北遊Vol.2 – 中朝邊界長白山(Day4-5)

[哈爾濱自遊狂熱] 冰天動地東北遊Vol.3 – 吉林滑雪 (Day6)

[哈爾濱自遊狂熱] 冰天動地東北遊Vol.4 – 吉林霧淞島(Day7)

 

注意事項

[哈爾濱自遊狂熱] 雪鄉穿越裝備及注意事項

[哈爾濱自遊狂熱] 東北冬季旅遊注意事項

[哈爾濱自遊狂熱] 東北雪地裝備小貼士

[哈爾濱攻略] 哈爾濱自遊行行程建議 

___________________
資料來源:自遊狂熱-全球特色local Tour專家
我們的WEBSITE: http://www.travelfever.com.hk/
我們的Facebook 專頁: https://www.facebook.com/travelfever.com.hk
Copyright © 2011-2013 TravelFever. All rights reserved.