[泰國自遊狂熱] 布吉旅遊全攻略 – Phi Phi島遊玩篇

 

 

PP島位於泰國布吉島東南約20公里處,是由兩個主要島嶼組成的姐妹島,PP島分為大PP島和小PP島,兩者都形似字母P,1983年被定為泰國國家公園,附近還有竹子島及蚊子島等幾個島嶼。 這是一個深受陽光眷寵的地方,柔軟潔白的沙灘,寧靜碧藍的海水,鬼斧神工的天然洞穴,未受污染的自然風貌,令人深深向往

Phi-Phi-Island-MapPhi Phi Beach-02

大PP島

由布吉出發去大PP島,唯一既交通工具就係船喇,不過都有分幾種唔同既船,可以包快艇,坐快艇或坐輪船,當然前者係最貴,最自由,後者最慢亦最平啦!!!!整個船程大概係1-1.5小時啦.如果參加LOCAL TOUR,多數都會帶你去清澈既安達曼海浮潛或游水,記得帶泳衣喇!!

大PP島是個相當適合浮潛的場所,只要係風浪較小的地方,就可以見到珊瑚礁和熱帶魚群聚,在這裡浮潛幾乎是與魚群共游,如果丟麵包餵魚,成群的魚立即包圍在身邊.

如果大家想係PP島住上一兩晚既,咁就要留係大PP島喇,因為係PP群島主要既居住點都係係呢度家.

 

Phi Phi Island Fish

Phi Phi Island 餵魚

小PP島

多數由布吉出發既LOCAL TOUR,都會參觀大小PP島既部份景點,如果講景點既可觀性,小PP島就突出好多喇. 除咗因為”迷幻沙灘”而出名既Maya Bay,仲有水清沙幼既Lohsamah Bay,同馬騮山一樣咁多馬騮既Monkey Island,仲有又多魚,又多珊瑚礁既Phi Leh Cove,仲有仲有 Viking Cave等等等既景點,真係可以一次過去晒咁多咁有特色既景點,仲享受埋布吉出名既陽光與海灘,正呀!!!!

 

Phi Leh Cove

Phi Leh Cove

Monkey Bay

Monkey Bay

Viking Cave

Viking Cave

Maya Bay Beach

Maya Bay Beach

Monkey Bay

Monkey Bay

 

更多好玩布吉 Phuket Local Tour :
布吉Phi Phi島豪華遊艇觀光浮潛一天精華遊 

布吉Phi Phi_Maya_Khai三島觀光浮潛一天遊 

布吉皇帝島一天浮潛暢泳遊